Skip to content
  Napsat komentář

767 komentářů k zobrazení

  1. Ahoj, známe už letošní termín soutěže? Přeci jen my soutěžící s rodinou plánujeme víc dopředu:-)
    Díky a krásné léto.

    1. Co se stalo, Michale? Nejsou lidi na organizaci? Chybí motivace? Nějaké administrativní překážky?

      Pokud je to něco řešitelného, Křížem krážem má myslím dost širokou základnu fanoušků a podporovatelů, aby se s tím třeba ještě dalo něco dělat…

    2. Díky za zájem, Lukáši. Letošní ročník jednoduše nezvládneme – z organizačních i osobních důvodů. Organizace je zkrátka náročnější, než to může někdy ze strany účastníků vypadat. Ani nedávné tarifní změny (zejména ze strany Českých drah) a dlouhodobé směřování železnice (úplné rozdrobení sítě, rušení klíčových spojů), ale také přístup a nespolehlivost některých „partnerů“ nám příliš nepomáhají.

      Akce vznikla v roce 2008 a brzy se z ní stala jedna z největších cestovatelských i skautských akcí u nás. Zároveň si po celou dobu udržela „low-cost“ status (jediná akce svého druhu bez účastnického poplatku), na rozdíl od celé řady obdobných akcí a výzev (včetně těch skautských), které přešly téměř až do „komerce“. Po 15-letém maratonu je zkrátka nejvyšší čas zvažovat „co dál“ – do procesu rozhodování brzy zapojíme i účastníky akce.

  2. Dobrý večer,
    mám jen dotaz zda se nepovedlo dojednat přidání míst v nočních spojích. Čekal jsem na potvrzení účasti velké šestky letos v 15 kouscích. A nějak jsem už v sobotu nedokázal obsadit vlak z Prahy. Ještě mám v rezervě RJ, ale Slovakia byla klasika. Podobný problém mám s EN do Břeclavi, kde mne straší to plánované zpoždění až 80 minut. Kontroluji tento týden noční spoje z Ostravy a dnešních 44 min na RJ taky nic moc. Tak snad nám bude v sobotu přát štěstíčko. Děkuji za odpověď.

    1. Dobrý večer,

      aktuálně máme POTVRZENO posílení vlaků EN 443 Slovakia s odj. 23.9. ve 22:05 z Prahy směr Bohumín a NJ 457 nightjet s odj. 24.9. ve 2:15 z Bohumína směr Břeclav. V obou případech půjde o dva posilové vozy za lokomotivou, které nebudou zařazeny do rezervačního systému. Šťastnou cestu!

    1. Síťová jízdenka platná pro všechny dopravce na 1 den u nás bohužel neexistuje. Jednotlivé jízdenky OneTicket jsou na dlouhé cesty natolik drahé, že se vůbec nevyplatí. Nejlepším řešením je si pořídit Skupinovou víkendovou jízdenku (tolikrát, aby to odpovídalo počtu členů týmu) a k tomu dokupovat jednotlivé jízdenky soukromých dopravců. Ty doporučujeme u komerčních spojů koupit v předstihu, kdy jsou výrazně levnější. (V případě, že by vám cesta nevyšla, lze je ještě před jízdou zpravidla bezplatně stornovat – viz podmínky jednotlivých dopravců.) Můžete také vyzkoušet jízdenky integrovaných dopravních systémů, pokud budete v určitém kraji trávit delší čas – to se hodí v krajích, ve kterém dominují soukromí dopravci. Mrzí mě, že ani v roce 2022 není veřejná doprava v ČR „user-friendly“, je nezbytné studovat encyklopedii tarifu a nakupovat spoustu různých jízdenek, namísto jediné síťové jízdenky platné všude. Nejsme zkrátka Švýcarsko…

    2. Ahoj, nedalo mi to, abych nenapsal na ministerstvo doporavy stran jízdenky na jeden den a toliko odpověď. Třeba bude příští ročník pro všechny jednodušší:-)
      „Pracujeme na tom, aby byla Jedna jízdenka ještě dostupnější, a to i pro jednodenní cestování. Věříme, že ji už v příštím ročníku konání akce budete moci doporučit a využít.“

  3. Ahoj, lze prosím jednoznačně říct, že, vrcholy a tajná místa jsou rozprostřená tak, že v každém kraji je jeden vrchol či místo? Díky.

    1. Ahoj, ano, v každém z 13 krajů je vždy pouze jeden vrchol nebo tajné místo. Na území Hl. m. Prahy se žádný vrchol/tajné místo nenachází. Pokud vám v jednom kraji vychází více míst, pátrejte dál. Počátkem příštího týdne začínáme vyhlašovat druhé indicie, které třeba některým napoví více.

  4. Ahoj, mám otázku. Víkendová skupinová jízdenka bude s omezením věku dne 24.9.? Koukal jsem, že minulý rok to bylo bez omezení.

  5. Zdravím. Kdy dochází ke zveřejnění indicií k bodovaným místům pro daný rok (traťové body, tajná místa, vrcholy)? Je to s nějakým předstihem před závodem? Během startu? Nebo až průběžně během závodu?

    Tuhle informaci jsem v pravidlech nenašel. Díky.

    1. Ahoj, většinou se vše zveřejňuje v průběhu září, datumově vše nejlépe dohledáš na Facebookových stránkách. Minulý rok už to jelo koncem srpna. Vše bude 🙂

    1. Ahoj, bude to velká výzva, především ale vyčkáme na zveřejnění tarifních změn u Českých drah – je otázkou, v jaké podobě bude pokračovat Skupinová víkendová jízdenka. Vyplatí se drahám i cestujícím, když její hlavní výhoda bude značně omezena – a v řadě regionů na ní nepůjde cestovat? Celostátní tarif nám však také nepomůže – žádná z jízdenek nesplňuje naše požadavky (platnost 24 hodin pro více cestujících), nabídne totiž pouze celosíťovky od 7 dnů pro 1 osobu. Ideální řešení by byla samozřejmě vzájemná dohoda dopravců na uznávání „sonečka“ alespoň v regionálních spojích.

    2. Možná by stálo za to zkusit vyjednat s dopravci nějakou speciální jízdenku pouze pro soutěž. Pokud by tomu byli naklonění, určitě by se nějaké řešení našlo. Když nakloněni nebudou, tak řešení ani hledat nebudou… Každopádně držím palce, ať může bezvadná soutěž pokračovat. Dle mého by ale měl i stát usilovat o to, aby na dráze zůstaly o víkendech rodiny s dětma, uvidíme.

    3. Ano, je to určitě jedna z cest, zatím ale jen ve velmi teoretické rovině. Ostatně jednání s téměř všemi dopravci jsme absolvovali celou řadu a kdo trochu zná železniční prostředí, tak si to možná dokáže představit. Určitě se k tomu brzy vrátíme, pár dní po 12. ročníku je to ale zatím předčasné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *