Skip to content
Muzeum parních strojů
Tajné místoHradec Králové46×200 bodů za objevení tajného místa

Muzeum parních strojů

Nacházíte se před Muzeem parních strojů, které vybudoval sběratel a nadšenec Jan Tomek. Svou sbírku téměř dvou stovek parních strojů vystavuje v suterénu svého rodinného domu a také na zahradě, kde postavil industriální pavilon.

Přímo před domem sběratel umístil deset a půl tuny vážící parní stroj z Cukrovaru Syrovátka, který ještě do roku 2000 fungoval. Vyrobili ho v roce 1878 a váží 10,5 tuny.

Na zahradě svého domu postavil Jan Tomek Industriální pavilon. Znázorňuje dílnu z konce 19. století. Stavba je postavená ze starých pálených cihel. Tabulková tovární okna získal majitel z textilky v Doudlebech nad Orlicí. Tomuto pavilonu kraluje obří lokomobila. Největší poklad, který majitel získal po dlouhém vyjednávání od rodiny ze Starého Vestce.

Pomocí tohoto parního stroje se poháněly na polích mlátičky. Lokomobilu na pole přitáhli koně. Ve stroji se roztopil oheň uhlím nebo slámou a vytvořila se pára, která poháněla parní stroj. Pomocí koženého pásového řemene se zase poháněla mlátička. Byl to jeden z prvních způsobů mechanického mlácení obilí. Lokomobily vlastnil velký statkář nebo firma, která je dále pronajímala. Jednalo se totiž o obrovské a drahé stroje. 

Další exponáty si můžete prohlédnout v suterénu, kde naleznete modely parních strojů i parní strojky jako hračky pro děti. Ve sbírce Jana Tomka nechybí ani parní stroj z Ústí nad Orlicí, který sloužil v tamní továrně a poté rodině majitelů ke svícení. Parní stroj pohání dynamo a to rozsvítí žárovku. Stroj je funkční, lidé ho mohou vidět v provozu.

Pokud sem přicházíte v rozumné denní hodině, tak můžete samozřejmě muzeum parních strojů navštívit. Stačí zazvonit :).