Skip to content
Dvojrozhledna Hraniční vrch
Tajné místoMěsto Albrechtice15×200 bodů za objevení tajného místa

O rozhledně

Rozhledna zcela ojedinělé železné konstrukce, která se skládá ze dvou vyhlídkových ploch spojených kovovou lávkou, byla otevřena na podzim roku 2011. Nachází se pár metrů od česko-polské hranice u Města Albrechtic. Rozhledna se nachází na Hraničním vrchu 527 m n. m., vyhlídková plocha je ve výšce 25 metrů, vystoupat musíte po 149 schodech.

V roce 1980 byly věže postaveny státním podnikem Správa pošt a telekomunikací Praha (od roku 1993 SPT Telecom) pro bezdrátový přenos telefonního signálu pevné sítě mezi Krnovem a Albrechticemi.

V roce 2006 se stalo Město Albrechtice majitelem ocelových příhradových věží postavených původně za účelem přenosu signálu patřících společnosti O2. Věže se delší dobu nevyužívaly a bylo rozhodnuto o jejich demolici. Po několika jednáních přistoupila společnost O2 na nabídku Města Albrechtic a odprodala věže za symbolickou cenu Kč 1000 Kč. Bylo rozhodnuto upravit věže na unikátní objekt rozhledny s ocelovou konstrukcí. S vynaložením minimálních nákladů vznikla rozhledna se dvěma vyhlídkovými plošinami propojených lávkou ve výšce 25 metrů.

Rozhledna byla vybudována díky projektu Slezsko bez hranic – rozhledny a vyhlídková místa.

Úzkokolejka Třemešná – Osoblaha

Nedaleko rozhledny se můžete projet po úzkorozchodné trati Třemešná ve Slezsku – Osoblaha.

Vzdálenost Třemešná – Osoblaha je vzdušnou čarou 13 km. Vlakem ovšem urazíte vzdálenost o celých 7 km delší. Dráha se klikatí i v relativně rovných úsecích a dosahuje délky 20,218 km.

Traduje se, že důvodem tohoto prodloužení byl tehdejší předpis o stavbě drah v Rakousku, který povoloval stavět pouze tratě delší než 20 km. Toto se ovšem nezakládá na pravdě. Ve stejném roce byla postavena nedaleká trať Ondrášov – Dvorce, která měla pouhých 11 km. Přitom se jednalo o stavbu s podobným využitím a stejného majitele. Skutečným důvodem tohoto klikatého trasování byla pravděpodobně snaha, aby se trať co nejvíce přimykala terénu a byla tak co nejlevnější.

Nedaleko za Třemešnou, za vrcholem prvního stoupání, začne vlak nápadně zpomalovat. Dojel do kilometru 2,2, do místa, kde je dovolená rychlost pouze 20 km/h. Nachází se zde totiž nejprudší oblouk na českých železnicích o poloměru pouhých 75 m. Po průjezdu tímto místem, doprovázeném pištěním kol, vlak opět zrychlí na svých obvyklých 30 a následně 40 km/h.

Do budoucna se uvažuje o prodloužení trati z Osoblahy do nedaleké obce Racławice Śląskie.