Skip to content

„Právě jsme proplavali jez na Orlici…“ – „Vylezli jsme na ‚lízátka‘ na stadionu…“ – „Museli kvůli nám přerušit fotbalový zápas s Barcelonou…“ – „…ale QR kód nikde!“. Tak nějak to mohlo dopadnout, pokud by nepřišly další indicie k tajnému místu č. 2 v Hradci Králové, které jste právem označili za nejtěžší… Pojďme ale popořadě a podívejme se na správné řešení indicií – šifer u všech tajných míst…

Tajné místo č. 1

K první indicii jsme použili zoom, a jak správně uhádla většina týmů, jednalo se o zvětšeninu smrže. Cesta do Smržovky v Libereckém kraji tak byla jasná.

Druhá indicie již poukázala na konkrétní místo – pokud jste poznali pěnkavu – už byla jednoduchá cesta k německému překladu Fink(en) a k místu Finkenstein (Finkův kámen). Jen uvedeme na pravou míru, že místo je pojmenováno podle smržovského průmyslníka Finkeho (český překlad Pěnkavčí kámen není správný). Tajné místo objevilo 21 týmů.


Tajné místo č. 2

První indicie (písmeno G s korunkou) vás měla nasměřovat do Hradce Králové. Některé však zavedla mylně do Kraslice. Pokud se zaměříte do rohů prvního obrázku, zjistíte, že obsahuje rozložené logo města.

Druhá indicie vyvolala mírné zděšení a zmatek v hlavě mnoha luštitelů. Někteří uvažovali o fotbalovém stadionu, jiní dokonce o letu balónem. Stačilo vygooglit dvě klíčová slova „míč – bůh větru“ a bylo by hned jasněji. Správné řešení je tedy míč boha větru Aióla (Aeolipile), jedná se o úplně první parní stroj, který vynalezl Héron Alexandrijský. Už tato nápověda vás měla přivést na konkrétní místo – parní stroj v Malšovicích.

Na základě zjištění, že s konkrétní lokací tápete, byla vytvořena třetí indicie – komiks „Tom a James v Mechově“. Ten vás měl přivést do Malšovic („Šel by sis zaplavat do Malše?“), na ulici Na Hrázce („Tak co, poplavem až k tý hrázi?“) a opakování „Jamesi, what?“ – „What???“ mělo asociovat jméno vynálezce Jamese Watta. Hádanka „Je to železniční, ale není to železniční“ měla potvrdit, že se sice jedná o parní stroj, ale sloužící k jinému účelu, než k dopravě. Finální lokace byl parní stroj před muzeem Jana Tomka.

Místo nakonec navštívilo 45 týmů. 


Tajné místo č. 3

Na základě první indicie jste většinou odhadli, že se jedná o Moravskoslezský kraj a často jste tipovali samotnou Ostravu. Jak jsme se pak dozvěděli, zmást vás mohl projekt Dvě věžekterý se novinářům podařilo také symbolicky spojit s Pánem prstenů.

Další indicie – polské noviny – už však byla jasná a správně vás přivedla na Dvojrozhlednu Hraniční vrch u Města Albrechtic, kterou navštívilo 13 týmů. 


Tajné místo č. 4

První indicie u čtvrtého místa („Znojmo, vidím tě dvojmo“) patřila k nejlehčím, přesto se ukázalo (a nebyl to záměr), že nalézt finální místo bude pro mnoho týmů obtížné.

Správně jste odvodili (i díky Braillovu písmu), že se jedná o čtvrť/ulici s názvem Staré Město, anděla jste také našli, QR kód byl ale o něco níže. Pokud jste se posadili na lavičku na křižovatce/plácku přímo ve středu Starého Města, mohli jste QR kód vidět přímo naproti na elektroskříňce.

Získat tajné heslo se podařilo 9 týmům. 


Tajné místo č. 5

První indicie byla obtížná a mnohé z vás zavedla na scestí, některé do Krušných hor, jiné do Stříbra (ač leží v Plzeňském kraji), někteří těžili uran, jiní uhlí nebo zlato. Nakonec se však podařilo odvodit, že Argentina je skutečně odvozena od latinského výrazu argentum (stříbro) – a když hora ve Středočeském kraji, tak jedině Kutná.

Druhá indicie, báseň od E.J.F. – Emila Jakuba Fridy, neboli Jaroslava Vrchlického už vás přivedla na finální místo – ke skalnímu reliéfu tohoto slavného básníka v Kutné Hoře.

Tajné místo navštívilo 36 týmů. 


Tajné místo č. 6

Šestka se nacházela v Karlovarském kraji. Chemické pokusy se sírou a kyslíkem – S=O=O=S vás měly poměrně jednoznačně přivést do národní přírodní rezervace Soos. 

Druhá indicie, portrét císaře Františka I., k Císařskému prameni v této rezervaci. 

Některé týmy však namísto Soosu zavítaly přímo do Františkových Lázní. Je škoda, že toto speciální tajné místo navštívily pouze 3 týmy. O konkrétním místě věděla řada týmů, cestovatelské plány však byly jiné…


Můžete nám napsat do komentářů:

  • Jaká indicie (hádanka) byla pro vás nejtěžší?
  • Která indicie (hádanka) se vám nejvíce líbila?
  • Na jakém tajném místě se vám nejvíce líbilo?
  • Máme zařadit tajná místa i příští rok? Je něco, co byste změnili?

Tajná místa a všechny indicie pro vás připravil Michael Cestr – Mišák.

Na umístění QR kódů v terénu se podíleli: Tomáš M., RAFa, Originál, Ohnivá čára, Jeňa a pracovníci Městského muzea Františkovy Lázně. 

Líbí se vám naše práce? Podpořte akci Křížem Krážem!

  Napsat komentář

1 komentář k zobrazení

  1. Ahoj, rozhodně nejvíc jsme si lámali hlavu s hradeckým parním strojem. Kopačák jsme v souvislosti s ostatními indiciemi brali jako indicii, která nás měla přivést do Malšovic. A taky to před třetí indicií vypadalo, že kód má být u stadionu Olympia HK (bůh Zeus a kopačák). Nejhezčí tajné místo bylo Soos, dostali jsme se tam v podvečer za krásného podvečerního světla (ano, zatímco ve východní polovině republiky se ostatní fotili i v dešti, my jsme si tam užívali v tričku sluníčka) a byli tam skoro sami. Teď už je zřejmé, proč jsme tam nikoho ze soutěžících nepotkali.
    Soutěže jsme se zúčastnili po několikaletých planých debatách poprvé a tajná místa dál od železniční stanice se nám rozhodně líbily. Kombinace vlaků a časů na přestup jsou pak zajímavější a člověk se podívá tam, kde třeba nikdy ani nebyl, což je vždycky fajn. Navíc díky tajným místům nabízí hra víc vzrušení, než jenom stihnem/nestihne přestup. Těšíme se na příští rok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *